Scandisurf interjvuar Tobi Schmid

tobi-schmid

Tobi Schmid har utan tvekan etablerat sig som en av kitesurfingens stora profiler i Malmöregionen. Sedan några år tillbaka är han ansvarig för skolan och surfcentret Kite.se som varje år tar emot flera hundra elever som vill lära sig kitesurfing. Men ofta träffar man honom också ute på vattnet, alltid med ett leende på läpparna. Vi tog kontakt med Tobi för att få veta lite mer om honom och om hans relation till kitesurfing som sport.

Hej Tobi! Hur har säsongen varit?
– Hej! Jo, man får nog säga att säsongen har varit kanon. Under året som gått har vi haft ca 400 nya elever där alla har klarat av sina kurser. Väldigt många kunder fortsätter surfa på egen hand efter att de avslutat en kurs hos oss, och det känns otroligt kul. Personligen har jag dock inte hunnit surfa så mycket – driver man en kitesurfingskola med affär har man som mest att göra när det är som bäst på vattnet.

Hur kommer det sig att du en gång började surfa och varför blev det just kitesurfing?
– Jag är uppväxt i en stad i södra Tyskland där det överhuvudtaget inte finns något vatten. Men mina föräldrar tog ofta med mig och min bror till Frankrike och Spanien där vi spenderade mycket tid vid havet. Redan då bestämde jag mig för att jag ville bo nära havet i framtiden.

År 2007 ville en nära vän till mig ta IKO-licens för att bli kitesurfinginstruktör och han frågade mig om jag ville vara med. Det var precis efter plugget och jag kände att jag inte hade något annat val än att boka en biljett och hänga på. Vi gjorde utbildningen tillsammans i Egypten.

Jag tror att jag valde kitesurfing för att jag älskar vinden och flexibiliteten som sporten för med sig. Man behöver endast vind och vatten för att kunna köra.

am6r4684

Vad är det bästa med kitesurfing?
– Det bästa med kitesurfing är att man inte behöver några motorer, drivmedel eller liknande. Det är rena natursporten. Man kan köra långdistans, hoppa högt i luften, surfa på stora vågor eller bara leka med kompisar i vattnet. Jag älskar kicken som man får av att surfa.

Tröttnar du aldrig på surfing?
– Jag har hållit på med kitesurfing konstant i nästan 10 år och gjort sporten till mitt jobb. Det är den största hobbyn jag någonsin haft. Så svaret är – nej.

Hur kommer det sig att du flyttade till Sverige?
– Det var väl rätt klassiskt – jag träffade en svensk tjej under mina resor utomlands, och sedan flyttade jag hit.

Vad gjorde du innan du började på Kite.se?
– Jag jobbade på olika kitesurfingföretag över hela världen. Under tre år jobbade jag till exempel som instruktör i Egypten. Jag startade även upp en skola i Brasilien och jobbade som instruktör i Sydafrika.

Det känns som att det hänt en del på Kite.se sedan du började jobba där. Berätta lite om vad ni gjort på senaste.
– Haha ja det kan man säga. Företaget har utvecklats väldigt mycket under de senaste åren. Tidigare var det en ganska “liten skola” med få instruktörer. Idag är vi Sveriges största vattensportcenter med ett unikt upplägg. Vi driver en kiteskola, en shop med den nyaste utrustningen på marknaden samt huserar restaurangen Lomma Beach House med surfinspirerad mat och dryck – ett helhetskoncept man inte hittar någon annanstans i Sverige.

I dina ögon – vad gör Kite.se till den bästa svenska kitesurfingskolan?
– Bra fråga! Jag tycker att vi levererar ett unikt upplägg och ger kvalitet till kunderna. Från den första kontakten via mejl eller telefon till att de besöker shoppen efter kursen och köper egen utrustning. Personligt och trevligt bemötande blandat med säkerhet och pedagogik i kurserna är våra nyckelord och högsta prioriteringar. Våra huvudinstruktörer har många års erfarenhet i både sporten och i service.

Nu börjar det bli ganska kallt här hemma. Vad händer framöver?
– Tidigare hade vi bara kiteskola under sommarhalvåret men nu har vi utvecklat verksamheten för att kunna erbjuda kitesurfing under vintern också – som första skola i Sverige erbjuder vi guidade kiteresor till Marocko, Brasilien, Sydafrika och Norge under vintern. Nästa camp går till Brasilien och en by som heter Parajuru. Där blåser det 10 m/s varje dag och man kan både köra vågor på havet eller plattvatten i lagunen. Jag ser fram emot att resa dit med tio taggade kitesurfare nu på torsdag.

Kitesurfing har under de senaste åren växt och blivit allt större. Vad tycker du om sportens utveckling?
– Ja, sedan några år tillbaka är kitesurfing världens snabbast växande vattensport. Jag tycker utvecklingen sker snabbt och det i sig är inspirerande. Som skola ser vi varje år en ökad efterfrågan på kurser. Det finns fler och fler tävlingar och kiteevents världen över. Men tanke på att säkerheten i sporten blivit så bra som den är idag kommer sporten nog fortsätta växa många år till. Hoppas att det aldrig slutar!

Kan du lista dina tre favoritspots för kitesurfing?
1. Kapstaden, Sydafrika
2. Parajuru, Brasilien
3. Lomma, Sverige

Vilken skandinavisk surfare skulle du vilja läsa en intervju med?
– Charlotte Agardh (svensk mästare 2016).

Fler kommande resor med Kite.se:
Sydafrika, Kapstaden: 7 – 21 januari eller 28 januari – 11 februari 2017
Norge, Dyranut: mars 2017 (datum inte bestämt än)
Marocko, Dakhla: 16 – 30 april 2017