Scandisurf intervjuar Charlotte Agardh

intervju charlotte
Hon är svensk mästare i kitesurfing, älskar plattvatten och studerar samtidigt till läkare. Charlotte Agardh är utan tvekan en av kite-Sveriges största talanger just nu. Scandisurf tog sig en pratstund med den skånska surfaren, som bland annat berättade om hur hon tog steget till att börja tävla inom sporten, samt avslöjade sitt favorittrick.

Hej Charlotte! Hur mår du och hur har din kitesäsong varit?
– Hej! Jag mår väldigt bra tack. Min kitesäsong har varit grym, men jag har haft lite oflyt då det inte alltid blåst så mycket där jag varit. Jag jobbade i Tanzania under sommaren. Där spenderade jag väldigt mycket tid på Zanzibar, som har helt fantastisk surf – om det blåser, vilket det inte riktigt gjorde. Sen var jag på Sardinien i Italien för att få surfa, men där blåste det inte heller haha. Men hösten har bjudit på lite bättre vindar här hemma så senaste tiden har man fått komma ut en hel del.

Hur kommer det sig att du en gång började surfa och varför blev det just kitesurfing? Fastnade du direkt eller tog det längre tid att bli ”hooked”?
– Det var nog en slump att det blev just kitesurfing. Jag bodde vid en kitespot i Melbourne under ett par månader och det var där jag bestämde mig för att börja. Det var ett av mina bästa beslut, jag blev helt såld direkt. Jag kunde vara ute åtta timmar i sträck utan paus för att jag inte ville missa någon kitetid. Det var nästan så att solen behövde gå ned för att jag skulle komma upp ur vattnet haha. Jag var helt galen.

Vad är det bästa med kitesurfing?
– Friheten, och att det alltid finns möjlighet att utmana sig själv och människorna i sporten. När man är ute och kör tänker man  inte på någonting annat – man är verkligen i nuet. Det är en extrem frihetskänsla att vara ute på havet med endast en kite. Dessutom älskar jag kicken man får när man utmanar sig själv och det finns alltid nya grejer att testa så det tar aldrig slut.
Jag blir bara så himla glad av det! Mina vänner och familj brukar kunna se på mitt ansiktsuttryck om jag nyligen surfat eller inte surfat, haha. Jag gillar också att man är beroende av naturen och inte kan ta en bra kitedag för givet. När det väl är bra förutsättningar så uppskattar man det väldigt mycket.

charlotte aghard

Du har bland annat vunnit SM i kitesurfing. Hur vågar man ta steget från att surfa på fritiden till att börja tävla i sporten?
– Tidigare var jag verkligen ingen tävlingsmänniska, och jag tänkte inte ens vara med och tävla första gången jag gjorde det. Tävlingen flyttades dit jag var och surfade på grund av vinden så det var inte planerat. Min vän skrev upp mig som tävlande och folk pushade mig till att vara med så till slut blev det så. Efter det har jag fortsatt och tycker mest det är ett väldigt roligt event. Det är kul att få utmana sig själv jämte mot andra tävlande. Tidigare har det varit ganska få tjejer som tävlat, men på senaste SM var det lika många tjejer som killar som var med, vilket var väldigt roligt. Det är motiverande med tävlandet men ibland behöver jag påminna mig själv om varför jag gillar kitesurfing – det är lätt att man inriktar sig på att ”sätta nya grejer” och surfar av fel anledning. Känslan av att klara av någonting nytt är något av det bästa med sporten, men det ska vara för min egen skull. Och att det är helt okej att inte alltid pusha sig framåt utan bara få njuta av att vara på havet.

Vad inspirerar dig, och vad är din drivkraft?
– Jag blir inspirerad av att se andra som pushar sig själva. Kämpar på med något trick trots många hårda crashar eller ger sig ut trots att det är väldigt kallt. Ibland kan jag bli lite bekväm när jag surfar. Men när jag ser någon annan som pushar sig så blir det en motivation. Och jag märker att jag har som roligast när jag utmanar mig själv, vilket blir en drivkraft.

Vilket är ditt favorittrick, och varför?
– Blind Judge. Jag kämpade med det under nästan ett års tid, men nu sitter det. Det är en lika härlig känsla varje gång man landar det.

Hur ser en ultimat surfdag ut för dig?
– Jag ska gärna inte ha någonting annat planerat utan kunna spendera hela dagen på vattnet och få kita tills jag inte kan stå på benen längre. Det får gärna vara soligt och med ett härligt kitegäng, det gör det alltid mycket roligare.

Kan du berätta lite mer om dig själv – vad gör du när du inte är på vattnet?
– Just nu läser jag fjärde terminen på läkarprogrammet och eftersom surfingen tar väldigt mycket tid blir det lätt att man behöver lägga tid på det när man inte är på vattnet. Men när det gäller saker jag gillar att göra så är jag lite av en allätare så länge man aktiverar sig. Jag tycker det mesta är roligt men dras till saker som görs utomhus, och gärna nära vattnet. Jag spelar också en hel del fiol.

scandisurf intervjuar charlotte

Vad drömmer du om just nu?
– Just nu drömmer jag om att ta uppehåll från studierna, boka en kiteresa som börjar i Brasilien under nästa höst och bara få fokusera på själva surfen. Jag har hört väldigt gott om Brasilien så det är högt upp på min “to do-list”.

Surfar du året runt eller tar du en paus när det blir för kallt?
– Jag surfar nästan hela året runt. Jag brukar säga att vid 2-3 grader går min gräns för hur kallt det får vara. Dock ser surfandet väldigt olika ut under sommar/vinterhalvåret. Under vintern är det mest för att det är härligt att komma ut på havet, men man vill gärna inte trilla i vattnet.

Jag har åkt iväg alla vintrar sedan jag började surfa förutom förra året då jag ville prioritera mina studier. Men det var ett alldeles för långt uppehåll där jag saknade surfen för mycket så nu planeras en tentaplugg/kiteresa under vintern som kommer.

Kan du lista dina tre favoritspots för kitesurfing?
– Sandy Point i Australien, Högby Fyr på Öland och Punta Trettu på Sardinien. Eftersom jag kör freestyle är jag en sucker för plattvatten. Alla spots jag nämnt är superplatta och har dessutom en helt fantastisk miljö runtomkring.

Vilken skandinavisk surfare skulle du vilja läsa en intervju med?
– Nathalie Lambrecht (svensk kitesurfare. Reds. anm)