Scandisurf intervjuar Adam Holm

windsurfer

Adam Holm är inte bara världsmästare i windsurfing, han är också en av hjärnorna bakom det inspirerande projektet Chasing The Elements – ett projekt som går ut på att göra omvärlden mer miljömedveten och värna om naturen. Vi tog kontakt med Adam för att få reda på lite mer.

Hej Adam! Hur mår du och hur har säsongen varit?

– Fantastisk men jag har haft fullt upp med mina projekt. Och så har precis kommit till Uppsala efter en skön snökiteresa i Åre så jag kan inte klaga!

Du har både ett EM- och VM-guld i ryggen – imponerande! Hur kommer det sig att du en gång började du med vindsurfing? Berätta gärna hur du tog steget från hobby till karriär.

– Min pappa var professionell vindsurfare så lite på den vägen är det. Varje dag när jag kom hem efter skolan drog vi våra brädor och segel ner till vattnet och lattjade tills man en dag insåg att man hade talang för det och tog steget vidare.

Du är ju först och främst vindsurfare, men du kitar och vågsurfar en del också. Vad tycker du är det roligaste med respektive sport?

– Jag är framför allt vindsurfare men på senaste har det blivit mycket vågsurfing och kitesurfing. Egentligen älskar jag alla sporter där man kommer ut och blir ett med naturen på ett eller annat sätt. Att vara aktiv, ta risker och få en dos adrenalin ger mig en fantastisk känsla. Det är för mig fruktansvärt avkopplande. Men alltså att fara fram i 20 knop på en vindsurfingbräda, då glömmer man lätt bort allt som är jobbigt och alla måsten och det är det bästa med surfing. Sen om det är kite-, vind- eller vågsurfing spelar mindre roll. Allt som jag kan få dessa känslor av är lika kul.

Sysslar du med någon fler sport utöver dessa?

– Jag älskar att vara i naturen så det blir lite av varje. Klättring är en stor passion exempelvis. Ja allt egentligen som levererar den känsla som jag beskrev vid surfing.

Vad inspirerar dig, och vad är din drivkraft?

– Just nu blir jag mest inspirerad av naturen och dess dramatik men när jag tränar inför någonting stort så är det nog att jag gärna utmanar mig själv och ser hur långt jag kan gå. Vetskapen om att de är i de tuffaste stunderna jag lär mig allra mest driver mig framåt.

Kan du berätta lite mer om dig själv – vad gör du när du inte surfar?

– Som person är jag extremt social och optimistisk, vare sig det rör sig om tid och möjligheter och det är nog därför jag håller på med så ”knäppa” projekt ibland. Jag har även mycket energi, känner mig nästan som en studsboll ibland och jag vill göra grejer hela tiden. Projekt, nya idéer men framför allt vill jag alltid gå min egen väg, trampa upp min egen stig liksom.

Vi har förstått att du är delaktig i ett projekt som heter ”Chasing The Elements” – kan du berätta mer om det?

–Det började med att vi ville åka till Norge för att göra extremt utmanande natursporter. Jag och min polare Sam Sills ville sticka tillsammans och bara ha kul med likasinnade. Och så tänkte vi hur kan vi göra det? Att komma ut i naturen är det bästa medicin och det är vetenskapligt bevisat att om man kommer ut i naturen ofta så mår man bättre. Du är mindre stressad, det är ångestdämpande. Vi tror att den största hoten mot miljö är att alla sitter inne och spelar dataspel och kollar tv och missa allt det bra naturen har att erbjuda. Och hur kan vi då bygga en relation till naturen om man inte upplever den? Allt som du har en relation till bryr du dig mer om. Så vi vill få folk att fatta hur underbar naturen kan vara. Vi tror att om vi kan stärka folks relation till naturen så får de upp medvetenhet för det. Vår vision för filmen är just att inspirera människor att komma ut i naturen genom att göra det vi kan bäst.

windsurfing

Hur ser den ultimata surfdagen ut för dig?

– Ja om jag ska beskriva något självupplevt så skulle det nog vara en dag från i Norge när vi filmade Chasing The Elements. Man vaknar i tält till ljudet av vågor, ser ut och möts av en magisk natur. Berg med snötäckta toppar, stora vågor rullar in. Man stiger upp och käkar frukost över öppen eld och efter frukosten så är det på med våtdräkten och ut och köra iskall vågsurf. Efter en vågsession går man upp för att värma sig och käkar lunch. När vinden ökar tar man en kitesession. En maxad surfdag med likasinnade där man får utmana sig själv.

Vad drömmer du om just nu? Vad är nästa stora grej för dig?

– Just nu fokuserar jag på att marknadsföra vår film men utöver det drömmer jag att kunna få chansen att genom att göra det jag älskar kunna hjälpa andra. Lite som mitt livsmantra, ”Följ ditt hjärta och gör det du älskar, gör det på ett sätt som kan hjälpa och inspirera andra”.

Surfar du året runt eller tar du en paus när det blir för kallt? Gör du mycket surfresor under vinterhalvåret?

– Efter sex års lång OS satsning där jag inte gjorde annat än tränade och surfade och varit på resande fot ca 300 dagar om året tar jag en paus. Just nu håller jag på med mitt drömprojekt och får nog med surf utan att åka så långt. Jag älskar att surfa vare det sig är i varmt eller kallt vatten. Det är två helt olika saker. Varmvatten är nice, medan kallvatten är mer en utmaning!

Kan du lista dina tre favoritspots (främst för vindsurfing)?

1. Vraket i Senja, Norge. (Vågsurfing)

2. Torö stenstrand, Stockholm. (Vågsurfing)

3. Bali, Uluvatu. (Vågsurfing)

Vilken skandinavisk surfare skulle du vilja läsa en intervju med?

–De två mest inspirerande svenska surfarna är Love Bergren på grund av hans otämjda passion för surf och Sandra Jo på grund av hennes personlighet och synsätt som blandas av ett riktigt najs surf stoke.

Nedan finner ni länk till indiegogo. Passa på att sponsra projektet!

Indiegogo